Kwaliteitsgarantie en meer..
Wat is het verschil tussen diëtisten en gewichtsconsulenten?
Zowel de diëtist als de gewichtsconsulent zal een persoon met overgewicht adviezen geven op het gebied van gezonde voeding, eetgewoontes / gedrag en beweging. Er zijn echter ook verschillen tussen de diëtist en de gewichtsconsulent.
Titel en opleiding; De titel diëtist is een beschermde titel; niet iedereen mag zich dus diëtist noemen.
Daarvoor moet je de vierjarige HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek hebben afgerond. De studie omvat
niet alleen kennis over voeding, maar ook een belangrijk deel medische kennis.
De titel gewichtsconsulent is geen beschermde titel, wat betekent dat in principe iedereen zich mag
uitgeven als gewichtsconsulent. Er is wel een beroepsopleiding voor beschikbaar; deze duurt gemiddeld 1 à 2 jaar, afhankelijk van het studietempo en omvat voedingsleer, coaching en praktijkvoering.
Bevoegdheden; Er is vaak een medische reden waarom iemand moet afvallen, of waarom de voeding
moet worden aangepast. De diëtist heeft de nodige medische kennis in combinatie met voedingskennis om
een dieet samen te stellen.
Andere voorbeelden die onder behandeling van een diëtist vallen zijn onder andere: kinderen, zwangere
vrouwen, obesitas (medisch overgewicht; het BMI is hoger dan 30), ernstige eetstoornissen (zoals anorexia, boulimia, binge eating disorder), COPD, voedselallergieën en -intoleranties (coeliakie bv).
De gewichtsconsulent behandelt gezonde mensen met een BMI niet hoger dan 30 (bij uitzondering iets
erboven). Dat kunnen dus mensen zijn met overgewicht, maar ook mensen met ondergewicht BMI niet
lager dan 18,5. Aangezien er geen medische oorzaken of belemmeringen zijn spreek je bij de
gewichtsconsulent van een voedingsadvies ipv een dieet.
Een gewichtsconsulent mag in het geval van kinderen wel een advies geven over gezonde voeding, maar is niet bevoegd om kinderen te behandelen.
Om de kwaliteit van de zorg te handhaven is de diëtist verplicht scholingen te blijven volgen, zodat de kennis up-to-date blijft. Dit wordt allemaal bijgehouden in het Kwaliteitsregister voor paramedici. Sinds het behalen van mijn diploma (in januari 2013), sta ik in het kwaliteitsregister van paramedici ingeschreven. Mijn meest recente scholing is de PostHBO opleiding: Voeding en Diabetes geweest. Deze is met goed gevolg afgesloten.
Daarnaast sta ik ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten; dit is nog een mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de voedingswereld.
Overige behandelingen
Met verschillende cursussen en workshops heb ik de overige kennis kunnen opdoen. Zo ben ik bijvoorbeeld al tijdens mijn HBO opleiding tot diëtiste een nagelstyliste opleiding gaan doen. Bij Oriflame heb ik een opleiding gevolgd tot beauty adviseuse en elke 3 weken is er weer een training om alle kennis up-to-date te houden en/of te verversen en om kennis te maken met de nieuwe producten. Zo kan ik garanderen dat we tot een juiste oplossing kunnen komen voor de behoeften van uw huid. Van hieruit zijn ook de gezichtsbehandelingen en bijv de bruidsmake-up technieken aangeleerd.
Algemeen
Beauty4U All is als zodanig sinds 14 maart 2016 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Rotterdam.
KVK nummer: 65545435
Vestigingsnummer: 000034261494
Agb code 24100185
Disclaimer
Let op, deze website is met grote zorg vervaardigd. Toch kan het zijn dat er fouten op zijn komen te staan. Aan de inhoud van de website kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.